Mexiko-Guatemala-Belize 2011 cestopis

Mexico 2011 7.5.2011

cestopis, 14denni vylet do Mexika Guatemaly a Belize na vlastni pest s batuzkem. S cilem pokochat se prirodnimi krasami a hlavne more more a more. Cilem byl wave surfing v Pacifiku, snorchlovani v Belize a Cenotach, a kitesurfing v Karibiku.


Den 1
Condor za 386 eur narvanej posledni zidle u zachodku jsou naše hlavní výhoda je sklopena operka celou cestu na plno.  Odlet zkomplikoval nákup letenek a letime zvlášť já Aja a Stepan s luckou o den později. Připravuji si itinerar z lonely planet.

1. Přílet do Cancunu

2. Najít ubytko, dilema jestli to vzít pujcenym autem nebo taxi ci bus.

Máme necelé 2 dny a pak letenku ya 3600 pesos do Huatulca. Priletova hala je malá a hned jsme venku ještě vybíráme v ATM který hlásí poplatek za vyber 39pesos. Zkousime se zeptat na auto u Avisu nejlevnější chevrolet chevy za dva dny 1000 peso říkáme dráhy a hned zlevnili na 500 za 2 dny. Ale my stejně máme jiný plán a jdeme na taxi. Z letiště ven doprava bereme bily taxi s červeným pruhem od priletovy haly za 150 peso k pristavu puerto juares odkud nám  jede žlutý katamaran na Isla Mujeres za 140 pesos zpáteční na osobu. Na ostrově se dopravuje golfovými vozíky, ale my chceme vypadat skalne a jdeme pěšky s baglama hledat hotel po hodině pochodu kolem dokola spoceny jsme našli na rohu Playa Norte ubytko přímo na plazi za lehkého smlouvani za 550 noc za pokoj s klima a tv a lednickou která je nám na nic ale uz jsme unavený a bereme. Jdeme do moře a na večeři Tacos v restauraci pro turisty za 77pesos a melounovy koktejl za 25p. voda za 15 p v krámě a jdeme spát. Americani tu mají animaci v hotelu vedle jede country ve stylu johny cash do půlnoci.  Pak sousedi si poušti o pulnoci fotbal na plny koule, ještě že jsou tu ty TV.

Den 2.

Rano vedro jasno klid. Aja jde běhat a pak si zaplaveme moře je 20 metru od okna a je krasne teplý a bily Písek s dlouhou melcinou. Snídaně v marketu Za 110 oba. Pujcujeme si golf car za 400 na cely den s plnou nadrzi a hned vyrazime kolem ostrova. Golf karka jede max 30 možna min ale paradne profukuje a je Supr výhled. ostrov ma na délku 8km a kolem dokola to je za 2h hotovy a tak dáváme ještě jedno dokola a jedeme na geocaching. oběd opět v marketu ccs 100 za oba porce dávají obrovsky a stačilo by jedno jídlo pro oba. Snorchl je tu děsně organizovaný za peníze a ještě s oranžovou vestou kolem korálů kde je natažený lano s bojema. Tak to zkousime na Pank. Ve vode jsem trochu nervózní z cedule na břehu zákaz koupání smrtelný proudy. ve vode nic moc koral ani ryby ani viditelnost. Playa Norte by byla kdyby foukalo luxusní na kite mělká rovna voda široko daleko tepla a nehorázne modra. večeře zkousime u přístavu ryba za 75 talíř docela ujde.

3.den Pondeli

Rano pláž snídaně za 100 oba a keska a jedeme 10:30 na letiště lodicka a taxi za 150 od přístavu na letiště po smlouvani. Letadlo nás doletěl přes Mexiko City do Huatulco společnosti Interjet za 2000 + 1000 pesos na hlavu. Letadla luxusní lepší level a sedačky než německy zaoceansky condor. Na Huatulcu se ptám na auto u Hertze za 600/den Chevrolet chevy. My bereme taxika za 600 přímo no puerto encondido. + jsme dali 370 taxi babe za odvoz na Bus terminal ktery jsme ale zrusili. Příště bych ale šel před letištní halu a chytl taxi s pruhem stejně jako v Cancunu. V puerto encondido jsme za cca hodinu a ubytovali jsme se v Německem hotelu innes za 480 v apartmánu pro 4. Hotel s bazénem a WiFi ale příště bych se raději ubytoval v chacahua na plazi v chatce. Večeře dražší než v Karibiku Juice za 20 až 25. Jídlo kolem 70 na osobu. Snídaně kolem 50 mxp.

4. Den úterý

Rano pujcujeme auto v pujcovne doporučené nemkou která vlastní hotel kde spime. Půjčovna je asi 500m daleko a za Nissan 300tis najeto na čelním okně pavouk 15let stará kraksna 600 peso to je hodně a tady jsme vymekli a měli jsme smlouvat víc šlo by to odhaduji na 400. Všechny půjčovny zde jsou radove drazssi než jinde. V pujcovne ještě chtějí dep sit 10000mxd to uz se nám hodně nezdá ale

nakonec jsme to vzali. Vyrazime na Chacahua laguna, je to asi 70km na sever a něco přes hodinu po pohodove silnici s hejnem Topez nebo reductorem, jedine prehlednuti takového retarderu by znamenalo ztrátu podvozku, takže oči na stopkach přes pavouka okna dokořán. Kazda vteřina zastavení zapíná saunu venku je urcite tak 35 vevnitř 40.  Chacahua obsluhuje 2 Operatori cena za velký okruh na cely den 1000 za lod ten bereme maly za 600. Dá se smlouvat. Loď pohání Yamaha 60hp a když pricmoudlej mexican zabere tak to leti jako r aketa. Podivana na Hejna obrovskych barevnych vodnich ptaku je uchvatna je to takove vodni ptaci serengetti. Soucasti okruhu je vizita krokodyli farmy a pobyt na paradni plazi kde se da koupat a surfovat na nadhernych vlnach. Priste bych jel sem. Davame zde obed za cca 100mxd na hlavu – Jime ryby a krevety. Na vecer jsme doma a cestou v Ecc bus terminal nakupujeme jizdenky do Palenque na dalsi den za 630mxd na hlavu. Z puerta je to 16hodin a jezdi to každý den v 19:30. Vecere na hotelu a spaleny zada jako rak.

Den 5 – 14 kontinulelne

Rano po snidani jedeme do parku Manialtepec z hlavni sí nice cede prasna kamenita s brodem a nase kara uz dal nemůže gumy jsou tak děsně sjety že hrozí defekt. U cesty je farmář který nám nabízí že nás doveze jeho nakladakem a tak v kleci pro krávy se meleme přes pastviny až k řece na korbe. Tady pujcujeme lodku s průvodcem který umi anglicky za 600 a pekne nám popisuje jména všech ptáku narozdíl od včerejšího mexicana který za hlasitého ihaha najizdel lodi přímo mezi hnízda což bylo super koukat ptákum do zobaku ale jinak byl cernej.  Lodka dnes je mnohem menší plna hoven od ptáku a motor kazdou chvíli chcípne cesta trva cca hodinu a je skromnější ale pekna. Dostáváme najíst od matky řidiče loďky na plazi kde 20x20km jsme jediny lidi. Cesta zpět pěšky k autu 2km v 38′ je umorna zkracujeme to přes ohradniky plných krav, holky vpustily skutek. Odpoledne ještě dáváme zastávku na plazi Carizallilo a Angelito kde se dá surfovat a snorchlovat. Snorchl viditelnost nic moc koral také ne ale zato hejna velkých ryb které se vůbec nebojí.     Večer vracíme auto a uz sedime v autobusu do Palenque. Dostali jsme sedačku primo s televizi která krasne záři do oči a na plny koule jede muzikal valka gangu ve španělštině. Autobus není plny každy máme na vetsinu cesty 2 až 4 sedačku.

Do palenque dorazime namísto po 16 tak po 20 hodinách žaludek trosku stávkuje z toho kymaceni a rozjizdeni se za každým tope. V Palenque bereme kolektivos , který se daj dobře poznat podle cedule za sklem kam jedou a jde je stopnout kdekoliv, většina je bila dodavka. Za jednotnou cenu 10mxd na osobu jede asi 6 km za město do hotelu Maya Bell v džungli kde v noci řvou opice jako lvy. Hotel ma bazén a internet a docela ujde. Za noc v bambusovy chatce 500mxd s vlastním zachodem a koupelnou. Místní restaurace slichta ale ujde. Vyrazime do města vyjednat presun do Guatemaly, místní tourist informaton nedoporučuji. Vyrazime na Ruiny opět kolektivos ale uz je zavřeno tak jsme prekecali ochranku a za 100 na hlavu nás tam pustili. Byli jsme u pyramid úplne sami udelali par fotek a pěšky sebehli k hotelu který je nasteti úplne pod pyramidama. Každy krok ve

40 stupnovem vedru znamená kybl potu.Večer v hotelu rychla večeře a spát. V noci se z džungle ozývají šílené zvuky naštěstí jsme věděli že jde o krasne černé hunate opice ale jinak to znělo jako hordy vlkodlaku ktery nás za.

Rano v 5:45 budicek a čekáme na odvoz do Guatemaly za 300 mxd z palenque do floresu. Cesta namisto ocekavanych 8 hodin trvala asi 11 hodin. Urcite by to slo za 6. Jejich dodavka narvana turistama po okraj místo na nohy nula. Zastávka na snídani po ceste byla asi 40km zajízdka takže po 3 hodinách cesty jsme byli 40km od Palenque. Cestou nas nekolikrat sacuji vojaci s kulometama jestli nepasujeme drogy. Je to tu pry vyhlasena drogova cesta. Na hranicích každej musel dat do pasu 100mxd úplatek. Pry tak usetrime 260mxd. Pohraničníci si dávají na čas a čekáme v tom vedru asi 2 hodiny na razítko. Za hranicema čeká rezavej autobus kde místo sedaček byly stokrlata a motor o výkonu 1kun poháněl tohle monstrum nekompromisnim krok sun krok dopředu. Uvnitř mezi plechy je asi 50´ a ani z venku se při té rychlosti nezene dovnitř zádný kyslík. Cesta parádní krajinou a džungli mezi nadhernejma vesnickama, tohle by bylo ideální projet na motorce. Krajina se často meni a všude pracujou na polích domorodci nejvíc je tu vidět pastevectvi a vypalování lesu každej druhej kopec a louka je ohorela nebo prave hoří. Nás původní plán byl jet autem do La Palma (odhadem tak 3h jízdy) a odtamtud 4hodiny lodi do Guatemaly) ale nepovedlo se nám ošéfovat tak priste urcite tudy. Na flores dorazime asi v 6 večer a ubytujeme se v hotelu Union s výhledem na jezero za 140 guatemal dolaru na noc za pokoj. Rovnou domlouvame raní odjezd na Tikal za 80 na osobu.  Přišla obrovská bouřka a koupeme se v jezeru. Večeře v místní hospode pro turisty dzus za 15,jídlo Burger za 50,sendvic za 30 guatemal money.

Rano v 4:30 výjezd na Tikal narvanym mikrobusem. Řidič to smaží a jsme u Jaguar inn což je vstup do parku a draha hospoda pro turisty jako první. Vstupny do parku 150 bez tiketu urcite malá domu pro řidiče kmotra co to tu šéfuje. Bezime na pyramidy ve strachu že tam budou davy na pyramide v central náměstí jsme jako první. Kolem lítají hejna krásných papoušků z lesa se ozývá silný řev opic ktery zní jako stádo hladových jaguaru. Z pyramidy je parádní výhled do džungle a fouká příjemný ranní vanek. Vysoké tempo zvysilu spotřebu vody a zjišťujeme že po ceste není žádná možnost něco koupit. 2litry vody jsou pryč po 2 hodinách. Další chyba byla ignorace pokoutnych prodavacu map Tikalu a bez mapy tu bloudime jak lesní včely z leva doprava a dáváme urcite 5km bonus v tropickém vedru. nestihame prendavat objektiv tele na wide tuhle parádní pyramida a hned krásný opice nebo dokonce mrak kolibriku. Zajimavé je že cestou nepotkavame vůbec zádné lidi oblast je tak velka že hordy turistu na startu se v ty džungli rozpustily tak že na všech stavbách jsme úplne sami. Odpoledne odjezd na Flores a koupání v jezeru za 115 zlodejskych nás místní rybar odvezl na ne moc pěknou pláž kde se místní koupali společně s motorkama, sampon mejdlo a bahno a kameni v rakosi a po nás chtěli dokonce zaplatit vstup. Jsme za Kafky a podpořili jsme místní domorodce v okrádání turistu. Večer krásný západ slunce a koupání s domorodcema a psama na molu a brzo do hajan.

Rano odjezd ve 4 do Belize. Čekáme preplnenou dodávku po vzoru Tikalu ale přijel prazdnej autobus kde jsme byli úplne sami a uz to s nami vali na Belize chvíli si říkáme jestli jsme nenasedli někam špatně ale porad drží směr tak koukame na ohorele okolí a rozvalujeme se ve starickem autobuse. Cestou řidič bere par místních stoparu. Na hranicích platíme 20 guatemalskech korun a snídaně burrito za 1,5usd za 2ks nic jiného bez fazoli se tu nesnida. Přes hranici se jde pěšky ale hned zas nasedame do busu ktery je zachvili v přístavu Belize city. Kupujeme hloupě po doporučení černocha u vstupu zpáteční Jízdenku za 55BD na hlavu do San Pedro. Zvazujeme ještě Caye Caulker ktery je levnější. Na ostrov jede rychlo člun raketa se 3ma mega motorama na zadi. cesta trva asi 1,5

hodiny 55km/h podle gps. Ostrov nevypadá moc utulne z lodi je vidět každých 100 metru molo obaleny lodema a z kokosovych palem trcej betonový stavby. Složili jsme batohy na pláž a Stepan s Luckou šli hledat ubytko. Zrovna vrcholí finále místního maratonu na kajkach kolem ostrova ktery se jede 2 dny a první cena jsou tisíce dolaru. Je kolem toho velka sláva. Ubytováni jsme našli v hotelu Rio za 40-55usd za hodně luxusní pokoj nebo krasnou rakosovou velkou cabanu přímo na plazi v klidně oblasti. Dalo by se ubytovat i za 10usd ale za silnici v chatce mezi mistnakama. Belize je o citelně drazssi a to hlavně jídlo a ubytko nebo pujceni kola. Večer dáváme kajak a snorch na reef na ktery se hrozne těšíme. Voda je strašně tepla a viditelnost je parádní 20metru. Kajak nám půjčil soused mistnak kovboj zadarmo že v kajaku je díra ale že snad vydrží cestu na reef a zpátky. Holky tedy padluji a my plaveme. Je to asi 2 km ale pod nami. Po krk hloubka na dne tráva rejnoci a mušle. Na reef se dá doplavat ale je nezbytne mít velkou barevnou bojku protože v laguně se porad prohání plnou parou tam a zpět rybářské a potápěčské čluny. k nám dokonce přijeli nás varovat že nemáme plavat na par metru dal od kajaku jinak nás semele lodní šroub. Bohužel jsme ale netrefili správne místo a tak ten večer jsme doplavali na reef kde není koral ale přírodní channel kterym vytéká laguna do moře a máme štěstí že není proud. večeře v místní hospode u cinana obrovsky porce za 7-10BD u stolu dáváme řeč s šéfem místních potápěču ze kteryho se nakonec vyklubal noční hlídač lodi. Ptáme se co a jak pod voudou a nejdůležitější je najít lobstera a nabodnout na harpunu nebo mušle. ukazuje nám svoji harpunu hlavně jak rychle umi nabodnout 10 Raků za minutu.  Na dalsi den v poledne nám manager hotelu domluvil kamose rybáře který nás hodi na snorch na shark a ray alley což je místní top spot uprostred marine national parku.

Cena je vysoka a za 4 osoby platíme 220bd za lodku  a 20bd na osobu za vstup do parku. Vstupenky hlídá místní ranger ktery každy den chrape na lodicce v parku. Rano se jedeme projet na kole za 5bd na hodinu. Jezdí se tu na Beach cruiserech což jsou stylový kola něco jako Harley se sirokejma kolama. Sedačky jsou napevno na místní nízko a jízda s kolenama zlomenejma pod riditka v písku je cesta pekelne namáhavá. Nejlepší je je po plazi tam kde šplouchá voda je tokrasne tvrdý a jede to. Dojeli jsme až k rybníku kde je obrovská cedule zákaz krmeni krokodylu ale zadnej tam nebyl.  Na snorch jedeme s mladým rybáře ktery ma lodicku tak akorát pro 4 a nejpomalejsi motor na ostrově. Cestou chytame do sítě par sardinek na krmeni žraloků.  Cesta na spot Ray Alley trva asi hodinu kolem jsou asi ještě 3 lode s potapecema skaceme do vody a hned na me cumi dvoumetrovej Kanic o kus dal 2 želvy a barakuda a několik rejnoku jak viko od popelnice.  Jedeme na reef a všude jsou hejna obrovských ryb ke kterym se doplout až na dotek. Na reefu je proud ale ploutvema se to dá ukopat.  Na druhem spotu shark alley jsou zvukem motoru k lodi přilákání asi 4 žraloci nurse-shark velký asi 2 m z lodi to vypadá strašidelne ale pod voudou je vidět že jsou to takový roztomily sumci. Rybáři je tu krmí a tak se vůbec nebojí. Atrakce kumuluje když přijede obrovsky člun že kteryho vyskočí Guide ochránce parku a ve vode nasadí zralokovi reckorimskou kravatu a uz ho tahá nahoru na loď aby se vytáhnul před turistama že prepere žraloka ktery je omameny kyblem drcenych sardinek ktery tam před chvíli hodil. Za momen už zase táhne do lodi zivyho obrovskyho rejnoka a ranger strážce parku jen cumi nebo chrape. Domlouvame se že zítra dame zase ale hodně brzo rano nez přijedou all inclusive americky helmuti s zacnou skrtit žraloky.

Další den vyrazime v 6 rano a jsme v parku první ranger se trosku divi. Ve vode parádní viditelnost a hejna obrovských ryb. Přiletěla k nám rodinka eagle ray rejnoku ktery jsou zvedavy a elegantně si několikrát kolem nás elegantně zakrouzi dokola. Sledujeme velký mureny, kanice, želvy,

kranase, barakudy a hlavně žraloky ktery po desítkách lezi v trávě a spí. Po příjezdu první organizované lodi se jedeme tu maskaradu fotit a meleme se s desitkama žraloků kolem kyble se sardinkama všechny jsem si je pekne pohladil po smirglovane kůži jsou nadherny. Odpoledne Stepan jede s luckou na průzkum ostrova a já s Ajou na kajaku od souseda zadarmo na reef. Ve vode zase

žraloci mušle a pekny korály a hlavně ani noha. večer večeře belizska strava kokosová ryze a fazole s masem za 12bd.

Rano jedeme na ferry která jede přímo do Mexika Chetumalu za 60bd na osobu platí se ještě par dolaru odjezdova taxa. Takže zpáteční lístek do Belize city nám propadl jdeme přemluvit pokladní jestli by je od nas se slevou neodkoupila zpět povedlo se a  vrátila nám vetsinu peněz že lístky prodá na ulici. Do Chetumalu jede megarychloclun asi 2hodiny z San Pedra jezdí 2 linky ale tahle je údajně levnější. V Mexiku nás sacuji jestli nemáme drogy a všechny věci pokladame vedle sebe na zem kolem pak proběhne stěně labradora a očmuchá vsedhny batohy líbí se mu hlavně Aji chlupatej polstarek. Policajti jsou tu děsný kovbojove s neprustrelnejma vestama každej ma automat a vypadají jak veteráni z vietnamu. Na přístavu jsou zase vypeceny taxikáři a tak jdeme za roh 200m a chytame za 3Tinu ceny 30mxd taxi na ado bus terminal ktery je asi 3km daleko. Odtud jedeme busem mayab kterynje hodně luxusní do Tulumu za 100mxd na hlavu. Na terminálu jsem si dal Actimel mnam a to byla velka chyba BUS nemá toaletu a poslední hodinu jsem sepisoval poslední závěť.  420 mxd auto na den hundai atos. Ale nelíbí se mi že po me chtějí podepsat bianko sek na kreditku tak se se zamračeným obočím roztrhanou smlouvou a nesrozimetelnemu pokriku ve španělštině rozcházíme. pujcujeme Atose u Hertze za 500 kde ale nakonec chtějí úplne stejně papíry včetně Bianko šeku a tak podepisuju a věřím značce. nakonec to bylo v pohode ale kdo ví co by se delo kdyby se něco s autem stalo. jedeme hledat hotel na Maya riviéra. Jeden hotel, kemp nebo cabanas vedle sebe ale ceny kolem 100usd. Od kamose máme instrukci že sezeneme kolem 10-15usd pěknou cabanas. nakonec za tmy bereme Luv Tulum cabanas za 50usd cabana/noc u prsaty blondaty mexicanky. jsou to naše poslední 3 dni a máme opravdu luxus obrovskou dřevěnou cabana kde jedna stěna je komplet prosklená a asi 5 metru od moře přímo na krásný bily plazi s kokosama. Je to zbytečný luxus ale příjemný. Nevýhoda jsou dřevěné trámy které nepočítali s 2m chlapama a tak mám hlavu zjizvenou od ostrejch rohu trámů. Na plazi je par lehatek houpací sítě a houpací postele. Pláž je donekonečna doprava i doleva bily pisek a kokos. Na plazi jenom par lidi. Ale všude hotylky a cabanas.

Další den rano jedeme autem na snorchl do Gran Cénote. U vstupu se platí 100mxd na hlavu. Voda je svěží sladká a neuvěřitelně průhledná v jeskyni krápníky a je to pro milovnika potapeni a snorchlu fakt zažitek. Fouká silný vítr tak kolem 10m.s a tak jdeme objejit místní kite Surf centra. Jedina funkcni půjčovna je Best kite u hotelu Punta Azul. Na vode asi 4 kiteri s 9kama. Čekáme asi hodinu nez se dohodneme a za pul dne platíme 100usd za komplet na kterem se stridame.  Půjčil nám Best beast bow drak s krátkým barem a malým depowerem horšího draka jsem v zivote nejezdil. Na spotu jsou asi metr + vlny ktery se lámou asi v 10 radách na bílém písku. Je docéla fuska přejet shore break asi jako na lefkade u mlejnu. Odměnou je on-shore pojezd podle nekoncne písečné pláže která ma asi 40km mezi vlnama kde je totální flat pastva pro oči voda ma tyrkysove modrou barvu a asi 30 ´c.  Jezdíme do večera , tedy spis se trápíme na pupenem vercajku. Večer jedeme do města na večeři. Hledáme něco kam chodi místní a dáváme si Tacos, tortas, v hospode kde se cumi na fotbal. Cena za kus jidla cca 7mxd. Juice litr čerstvé stavy za 30mxd.

Další den jedeme zkusit další cenotu DOS Ojos. Která je asi 15minut jizdy autem, fotky na upoutavkach vypadaji slibne. U vstupu sass chteji 100mxd vstup a nebo 300mxd(po usmlouvani) za guided trip kde se muse do jinak zakázaných oblasti. Do techto oblasti by se dalo dostat I za 100 protože to nikdo nehlida ale je nutny mit podvodni baterku. Odmenou je opravdu fantasticka podivana obrovkska jeskyne plna krapniku spousty chodeb 3ti nejvetsi system na svete. Pro potapece raj.Voda je tak pruzracna ze clovek ma pocit ze mezi krapnikama jenom tak poletuje. Odpoledne zevl na plazi bodyboard je v hotelu zadara a vlny přes metr pekne vozí akorát jemnější pisecek se zakousne úplne všude.

Další den vracíme auto a busem jedeme na letiště do Cancu u za 140mxd na osobu. Stepan s luckou jedou na Mujeres kde mají ještě par dni.


From 2011/05/26 Mexiko-Geuatemala-Belize, posted by Stepan Simik on 8/06/2011 (106 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher


This entry was posted in Belize, Guatemala, HOLIDAYS, Mexico, SNORCHL, WORLD. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.